WK U21 #5 – India – Talent TeamNL Korfbal

De laatste poulewedstrijd was die tegen India U21. Zoals vooraf al enigszins verwacht werd het een simpele en heel ruime overwinning voor Talent TeamNL Korfbal, dat net de vijftig goals niet haalde: 5-49.

Voorafgaand aan de wedstrijd had bondscoach Kees Vlietstra in de dagelijkse podcast ‘Talent Talks’ al zijn wens uitgesproken voor een andere opzet van het toernooi, om wedstrijden als deze te voorkomen. Merijn Mensink, ook te gast in dezelfde aflevering, sprak de doelstelling uit om vijftig doelpunten te gaan halen. Talent TeamNL Korfbal begon dan ook loepzuiver aan de wedstrijd, met een hoog aanvals- en schotpercentage. Bij 0-12 hadden alle acht basisspelers al een streepje achter hun naam staan, terwijl India de sporadische kansen die het kreeg – waaronder twee strafworpen – niet benutte. Nederland kon aanvallend freewheelen en stond verdedigend maar weinig toe. Het resulteerde in veel snelle steals en aanvallen met bij vlagen fantastisch en heel dynamisch spel. Over alle schijven werd volop gescoord en na twee keer tien minuten was het dan ook 0-27, met vijf doelpunten voor zowel Fenna Cavelaars als Rosalie Peet. De mooiste goal was het schitterende doelpunt van Maud Smulders, die de doorloopbal achterover afmaakte.

Na rust vielen er niet alleen veel, maar ook mooie doelpunten, waaronder de vierde van Robin Bakker en de vijfde van Jurjen Veenstra. In de slotseconden van het derde kwart moest Nederland dan ook eindelijk het eerste tegendoelpunt dulden: Harsh Abaso Mohite maakte een onehander en daarmee was India van de nul. In het laatste kwart liet Talent TeamNL Korfbal duidelijk verdedigend de touwtjes een beetje vieren waardoor India wat meer kansen kreeg. Tanishka Gurjar, Prince Mehla (twee keer) en Mohite met zijn tweede zorgden ervoor dat India toch nog wat terug kon doen. Echter, het meest memorable moment uit de tweede helft was de pass van Robin Bakker, die onbedoeld via de paal in handen viel van Smulders waarna zij haar zesde doelpunt van de avond binnen schoot. Sam Meijer, Boyd Abbenhuis, Jorien Jorden, Krijn van het Kaar, Romy de Rijke en Jill Heijink kregen allen in het laatste kwart nog speeltijd. In de slotfase was Nederland overduidelijk op zoek naar het vijftigste doelpunt, maar India speelde slim op balbezit in de laatste 25 seconden van het duel. Toen Oranje de bal dan toch nog kreeg, slaagde de ploeg er niet meer in het vooraf gestelde doel te halen maar daar zal niemand echt van wakker liggen. Rosalie Peet werd uiteindelijk topscorer met negen doelpunten. (Uitslag: 5-49)

Met deze overwinning eindigt Talent TeamNL Korfbal als eerste in de poule. Donderdag (11 juli) om 16.45 uur (Nederlandse tijd) speelt Nederland de kwartfinale. Tegenstander is dan Hong Kong China U21.

Archieffoto: Anne van Vegchel