Zakendoen in Kameroen

Zakendoen in Kameroen

Economie van Kameroen

Kameroen kent een vrije en diverse economie, maar het zakenklimaat is net als in veel Afrikaanse landen niet optimaal. Hoewel bijna 70% van de beroepsbevolking werkt in de agrarische sector, is het aandeel van deze sector in het bruto nationaal product nog geen 20%. Belangrijkste exportproduct is olie, maar Kameroen exporteert ook textiel, hout, koffie en katoen.

Kameroen is lid van de Economische en Monetaire Gemeenschap van Centraal Afrika (CEMAC). De landen van de CEMAC hebben een gezamenlijke munt en streven naar een gezamenlijke markt. Het land heeft de voorbije jaren ook veel gebruik gemaakt van programma’s van het IMF en de Wereldbank. Ook zoekt het land buitenlandse investeerders om de infrastructuur te verbeteren. Zelf investeert Kameroen ook in die infrastructuur, waaronder de aanleg van een zeehaven. Ook ontwikkelt het meerdere energieprojecten, zoals de aanleg van een energiecentrale op gas.

Ondanks die kansrijke projecten en een gestage economische groei (rond 5%) heeft Kameroen nog veel te maken met zaken die een gezond economisch klimaat belemmeren. Grote inkomensongelijkheid, een groot ambtenarenapparaat en corruptie zijn er daar een paar van.

Daarnaast is er sprake van maatschappelijke onrust in het noordwesten en zuidwesten van Kameroen. Dat conflict begon in 2018 en wordt de ‘Anglophone crisis’ genoemd. Lees een artikel over de crisis op de website van Britannica.

De Wereldbank heeft in 2021 een rapport gepubliceerd over de sociaal-politieke crisis in het noorden en zuiden van Kameroen. Bekijk het rapport ‘The Socio-Political Crisis in the Northwest and Southwest Regions of Cameroon: Assessing the Economic and Social Impacts’ op de website van de Wereldbank.

Recente economische ontwikkelingen

Sinds 2017 (afgezien van de krimp tijdens de coronaperiode) heeft Kameroen een stabiele economische groei van rond de 3,5%. Volgens de Wereldbank heeft Kameroen wel veel last van toegenomen inflatie.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Kameroen? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

Cet article est apparu en premier sur https://www.rvo.nl/onderwerpen/landen-en-gebieden/kameroen


.