India arresteert ronselaars na misleiding voor Russisch leger

India arresteert ronselaars na misleiding voor Russisch leger

Internationaal8 mei ’24 11:01Aangepast op 8 mei ’24 16:37Auteur: BNR Webredactie

In India zijn vier mensen opgepakt voor het misleiden van Indiase mannen die in het Russische leger terechtkwamen. Ze werden gelokt met het aanbod dat ze hulp zouden bieden in het leger, maar ze kwamen uiteindelijk terecht aan het front als kanonnenvoer. 

Indiase mannen deden eerder een noodoproep in een video dat ze onder valse voorwendselen het Russische leger zijn ingelokt.
Indiase mannen deden eerder een noodoproep in een video dat ze onder valse voorwendselen het Russische leger zijn ingelokt.

De opgepakte personen zouden betrokken zijn bij het rekruteren van de nietsvermoedende mannen. Onder meer een tolk en een persoon die visa en vliegtickets voor de Indiase mannen kocht zijn gearresteerd. Daarnaast zijn er twee ‘hoofdrecruiters’ opgepakt. Zij zouden verantwoordelijk zijn geweest voor het rekruteren van de Indiase mannen in de Zuid-Indiase regio’s Kerala en Tamil Nadu, meldt het centrale onderzoeksbureau van India.

Lees ook | Rusland rekruteert nietsvermoedende Indiërs voor oorlog tegen Oekraïne

Het onderzoek ‘wordt voortgezet tegen andere verdachten die deel uitmaken van dit internationale netwerk van mensenhandelaren’, aldus het onderzoeksbureau. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat elke zaak ‘krachtig is opgenomen’ met Rusland.

Hoog loon en Russisch paspoort

In totaal zouden ongeveer 35 Indiase mannen op deze manier het Russische leger zijn ingelokt. Eerder dit jaar bleek daarbij dat hen 1.800 dollar maandloon wordt geboden en een Russisch paspoort als men klaar was in het leger. In eerste instantie zouden ze alleen voor klusjes het leger in hoeven, maar eenmaal in Rusland werden de mannen naar het front gestuurd, vaak in de voorste linies van het gevechtsgebied.

Lees ook | Poetin ronselt gewelddadige hooligans om in Oekraïne te vechten

Vlogger lokt

Uit onderzoek van Al Jazeera bleek eerder dat het ronselen van de Indiase mannen gebeurt via Dubai. Een vlogger uit Dubai vertelt in een video welke kansen het werken voor het Russische leger kan bieden. In één van de video’s vertelt de man, die rondloopt in de straten in Sint-Petersburg, dat men na zes maanden dienst een Russisch paspoort kan krijgen. Daarna heeft men de vrijheid om te verhuizen naar andere Europese landen. De sancties die het vrijwel onmogelijk maken om vanuit Rusland naar EU-landen te komen, worden niet benoemd.

Overigens worden er niet alleen mannen uit India gerekruteerd voor het Russische leger. Ook uit Nepal zouden honderden mannen zijn gelokt om als kanonnenvoer te dienen in Oekraïne. Ook zij zouden volgens een eerder onderzoek van Al Jazeera onder valse voorwendselen zijn gelukt.

Cet article est apparu en premier sur https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10546694/india-arresteert-ronselaars-na-misleiden-indiers-voor-russisch-leger


.